Brukervennlighet

Høy brukskvalitet

volvoBrukskvalitet er tradisjonelt brukt om brukervennlighet, men et godt design, relevante funksjoner, responstid og innhold skal også stemme.

Nettsteder må ha det riktige uttrykket og skape det riktige bildet for deg, det vet vi. Hvordan er det med intranett og forskjellige IT-verkøy? De skal selvsagt også ha et godt design, fungere godt og oppleves som gode.

Brukervennlighet betyr at de som skal bruke en løsning klarer å bruke den på en måte som de selv oppfatter som god. De fleste tenker nok enkelhet og intuitivitet når de hører ordet brukervennlig. “Godt design” og “brukervennlig” har historisk ikke alltid gått like godt sammen (ref. Jakob Nielsen), men forseggjort grafisk design er alltid bra. Nettstedet for “Fritt sykehusvalg” er slettes ikke pent, men det er brukervennlig. Branding er strengt tatt ikke spesielt viktig her:

sykehus

En brukervennlig løsning skal føre brukeren til målet på en effektiv og forståelig måte.

Mange mennesker synes IT-løsninger kan være vanskelige å bruke. Årsaken er ofte et løsningene er for kompliserte eller mangler et fornuftig interaksjonsdesign eller informasjonsarkitektur. Det kan være nettsteder og intranett som ikke er laget med fokus på sluttbruker.

Det er ikke bare i IT-verden det er behov for brukervennlige løsninger. Hvem har ikke famlet med mobiltelefonen, GPSen, bilradioen, fjernkontrollen til TV, vaskemaskinen eller betalingsautomater.

En brukervennlig løsning er en løsning som er lett å forstå. Tenk bare hvor forvirret du blir hvis du ikke forstår skiltingen på flyplassen, det fancy bykartet fra turistinformasjonen eller den automatiske vasken på stasjonen.

Det finnes ikke en fasitt på hva som er god brukervennlighet dersom målgruppen er “alle”. Derfor streber designere av universelle ting etter en løsning som alle kan adoptere. Et eksempel er trafikkskilt eller nødblink i biler.

 Dette displayet ble jeg møtt av på et hotell i Barcelona:

Vælkåmmen
Vælkåmmen

5-4-3-2-1 Zero vises på skjermen. Jeg har kommet til en slags nedtelling. Hvis jeg snur hodet på skakke kan jeg tolke at det står noe som minner om velkommen under tallene. Det er ikke mulig å trykke på tallet eller teksten. Her må det trykkes med en tynn finger på sirkelen i mellom.

Når Windows får lastet ferdig kommer jeg heldigvis til en meny som justerer hovedlys, klimaanlegg og hotellinformasjon.

Når jeg er ferdig med panelet er det ikke mulig å skru det av. Jeg justerte temperaturen på natten, men skjermen ble ikke mørk. Den lyste opp hotellrommet en lang periode etterpå.

Hotel Zero hadde flere løsninger som virket lite brukervennlige. Se bare på dette styringspanelet som fantes bak sengen. Det er ikke mulgi å skru av alle lysene samtidlig. Det finnes ikke nattlys og det er ikke styring av taklyset (som er hovedlyset). Klikk på bildet for å se det i stort format.

Se eksempler i bildebloggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *